CNaVT-examens

Educatief Startbekwaam, het klinkt best moeilijk…. Ach, in alle talen maak je examens op eenzelfde manier, dus het valt best mee toch?!
Nou, nee!! Het oefenen heeft heel veel tijd in beslag genomen, en zodra het examen er dan echt is, gieren de zenuwen door je heen. Echt waar! Het is toch echt anders in het echt!

In de brief die geschreven moest worden blijkt ineens het technische schrijven een hele opgave te worden. Letten op hoofdletters, gedegen argumenten die je kunt gebruiken, zinsbouw en tijd, werkwoordsvormen en ga zo door.
Geen basisopzet en geen voorbeeld wat nog even snel opgezocht kan worden, alles moet je zelf nog weten. Pittig hoor. En dan hebben we het nog niet over de thema’s die je moet gaan beschrijven: micro-organismen, personeelszaken, politieke standpunten of een nieuwe functie binnen een bedrijf.

Is het een betoog dan heb je een andere opzet dan een zakelijke brief of een uitgewerkt interview. Alles binnen de kaders met een minimum en maximum aan woorden. En niets kan opnieuw, want je werkt met pen en je hebt maar één blad. Ja, het papier is dan met een randje en de voorgedrukte lijnen best een lastig stuk papier.

En wat te denken van de korte voorbereiding van slechts 10 minuten om vervolgens een presentatie van 15 minuten te gaan houden?
Het onderwerp en de dia’s voor de presentatie krijg je dan pas te zien en je moet er zelf wat van gaan maken. De tijd is zo om. Snel aan de slag met aantekeningen en eigen motivaties. De algemene kennis en de toch ingewikkelde thema’s die aan bod komen maken je het niet makkelijk.

Heb je alles verteld wat er volgens de richtlijnen in moest komen? Krijg je nog eens lastige vragen van de examinator die graag je woordenschat wil testen? Kun je het op een andere manier uitleggen?

De jongeren hebben enorm hun best gedaan.

Gelukkig heeft de tijdsdruk ons het niet lastig gemaakt, tijd op dat moment is er ruim voldoende, maar toch…
Trots op wat ze allemaal hebben gedaan, kunnen we zeggen dat er een grote groep is geslaagd. Helaas niet allemaal, en helaas geen herkansing. Volgend jaar beter! Voor degenen die wel zijn geslaagd is er een grote last van hun schouders gevallen. Het blokken en leren in de eigen tijd heeft ze dit gebracht.

Dat is toch echt super. Iedereen van harte gefeliciteerd!

 

Hoor je van mensen dat ze in Nederland naar school willen en ook CNaVT-examens willen doen?

NTC De Brug heeft hiervoor de mogelijkheid, ook zonder lessen. Eventueel individueel of  met een kleine groep met een aantal examentrainingen per onderwerp. Heb je interesse, neem dan contact met ons op. Je kunt je gedurende het hele jaar opgeven. De examens zijn één keer per jaar begin mei.