Stolpersteine

Op vrijdag 9 november hebben ouders, leerlingen en leerkrachten van onze school de 26 ‘Stolpersteine’* die er in Gildehaus liggen weer tot hoogglans gepoetst.

Super fanatiek en met groot uithoudingsvermogen zijn de Stolpersteine nu weer goed zichtbaar. Tijdens de activiteit ontstonden er ernstige en informatieve gesprekken. Ter afsluiting van deze bijzondere middag waren er pepernoten en een kop warme koffie of chocolademelk.

*Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Stolpersteine zijn messing plaquettes die te vinden zijn tussen de stoeptegels voor de huizen waar vroeger mensen woonden die vervolgd of vermoord zijn door de nazi’s. Dit waren meestal Joodse bewoners.  In de kleine koperen plaatjes zijn de namen, en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn, ingegraveerd. In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in Nederland en andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor. En hun aantal (nu al vele duizenden) neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door Gunter Demnig zelf.